كتبت – آلاء الدسوقي
كشف الكابتن سعيد القزاز، مدرب حراس مرمى نادي النصر القاهري وجزيرة الورد، ومدرب حراس أكاديمية المقاولون العرب ومشروع الهدف، السابق عن كواليس بداية في حراسة المرمى الى التدريب، وأبرز المحطات التي شكلت خبرته.
في البداية قال سعيد القزاز: “بدأت مسيرتي كحارس مرمى وكان عندي شغف كبير بالمركز، ومع دخولي كلية علوم الرياضة جامعة الأزهر بدأت أفكر بشكل احترافي في مجال التدريب، واتعلمت الأساسيات العلمية اللي ساعدتني أطور نفسي”.
وأضاف: “فترة الدراسة في الجامعة كانت نقطة تحول مهمة جدًا في حياتي، لأنها علمتني إزاي أتعامل مع اللاعب بشكل علمي، وإزاي أبني حارس مرمى متكامل مش بس موهوب، لكن فاهم وواعي داخل الملعب”.
وأشار: “أكتر مدرب أثر فيا خلال مسيرتي كلاعب كان الكابتن محمد فتحي النص في مركز شباب أبو كبير، واتعلمت منه كتير جدًا سواء على المستوى الفني أو الشخصي”.
وأوضح القزاز مواصفات الحارس المميز: “حارس المرمى لازم يكون عنده رد فعل سريع، وقوة في القبضة، وقدرة على قراءة اللعب، وكمان تواصل قوي مع خط الدفاع، وثقة بالنفس عالية، وقفزات قوية تساعده يتعامل مع الكرات الصعبة”.
وتابع: “الحارس الحقيقي بيبان بعد الخطأ، من خلال طريقة تعامله مع الدفاع، وثباته الانفعالي، وقدرته على استعادة تركيزه بسرعة، وكمان تواصله مع الحكم وتقبله للخطأ بدون استسلام، وده اللي بيحدد إذا كان قائد ولا لأ”.
وتحدث عن أهم المهارات قائلاً: “أهم 3 مهارات لأي حارس مرمى هي القبضة والتصدي، ورد الفعل السريع، والتمركز الصحيح، لأنهم الأساس في أي مستوى عالي”.
وواصل:”تطوير سرعة رد الفعل بيكون من خلال تدريبات السرعة والانفجارية، وتمارين التمركز والاستجابة السريعة، وكمان تدريبات القفز والهبوط، ولازم الحارس يتدرب مع مدرب متخصص يناسب سنه ومستواه”.
ولفت: “لو في لاعب مش بيستجيب للتعليمات، لازم أتعامل معاه بالدعم النفسي وبناء الثقة، وأركز معاه على تدريبات التصدي، وتعليمه التمركز الصحيح، وتشجيعه يلعب بدون خوف”.
وأكد: “أنا شايف إن كل الحراس عندهم قابلية للتطور بنسبة 100%، بشرط الالتزام بالتدريب الصحيح والاستمرار”.
وشدد على الجانب النفسي قائلاً: “العامل النفسي مؤثر جدًا على أداء حارس المرمى، الثقة بالنفس بتفرق، والضغط ممكن يسبب أخطاء، لكن التركيز والهدوء مع دعم المدرب والزملاء بيحسنوا الأداء بشكل كبير”.
وأضاف: “الحارس بعد الخطأ لازم يركز على اللحظة الحالية، ويكلم نفسه بشكل إيجابي، وياخد نفس عميق، ويستمد الدعم من المدرب وزمايله، ويركز على التمركز والاستعداد للكرة الجاية”.
وواصل: “من أول نظرة تقدر تحكم على الحارس من ثقته بنفسه، وسرعة رد فعله، وقدرته على قراءة اللعب، وكمان حركته ومرونته وتركيزه داخل الملعب”.
واستكمل: “من الأخطاء الشائعة الخوف والتردد، وعدم التمركز الصحيح، والتركيز على الكرة بس، وعدم استخدام اليدين بشكل سليم، وكمان ضعف التواصل مع الدفاع”.
وأوضح: “الطول عامل مهم جدًا لحارس المرمى، لأنه يساعده يغطي مساحة أكبر داخل المرمى”.
وأكد: “في حراس موهوبين كتير لكن الموهبة لوحدها مش كفاية، لازم تدريب مستمر، لأن الموهبة ممكن تضيع لو ما تمش استغلالها بشكل صحيح”.
وكشف القزاز:” أفضل الحراس في الدوري المصري حاليًا شايف إن مصطفى شوبير من أفضل حراس المرمى في مصر، أتوقع له مكان في كأس العالم القادم، لأنه يمتلك ثقة كبيرة وتمركز مميز، و بيتعامل كويس في المباريات الكبيرة”.
واختتم سعيد القزاز حديثه موجهًا رسالة للشباب: “الثقة بالنفس والتمرين المستمر هما طريقك للنجاح، متوقفش عن الحلم واشتغل على نفسك دايمًا”.






